Login | Register For Free | Help
Search for: (Advanced)

Mailing List Archive: OpenStack: Operators

Issues booting an image

 

 

OpenStack operators RSS feed   Index | Next | Previous | View Threaded


trygvis at inamo

Jul 31, 2012, 11:45 AM

Post #1 of 3 (609 views)
Permalink
Issues booting an image

Hi!

I've followed the debian+puppet installation guide [1], and have
gotten quite far. With some tweaks I seem to have a more or less
working setup, but when I'm trying to do the "nova boot" command, it
just hangs (even without the --poll option).

I've tried to look everywhere I could in logs and database locks, but
can't figure it out. I'm new to Openstack so I've probably done
something wrong and/or I'm not looking in the right place.

From [2], and the output below it seems that it's stuck in the very
first step/stage "Compute.api.create_db_entry_for_new_instance".

I'm on #openstack on IRC if discussing online is easier.

Some output:

# nova list
+--------------------------------------+-----------+--------+----------+
| ID | Name | Status | Networks |
+--------------------------------------+-----------+--------+----------+
| 1485272e-5cc3-44e5-aa03-96105d9732b1 | FirstTest | BUILD | |
+--------------------------------------+-----------+--------+----------+

# nova show 1485272e-5cc3-44e5-aa03-96105d9732b1
+-------------------------------------+--------------------------------------+
| Property | Value |
+-------------------------------------+--------------------------------------+
| OS-DCF:diskConfig | MANUAL |
| OS-EXT-SRV-ATTR:host | None |
| OS-EXT-SRV-ATTR:hypervisor_hostname | None |
| OS-EXT-SRV-ATTR:instance_name | instance-00000009 |
| OS-EXT-STS:power_state | 0 |
| OS-EXT-STS:task_state | scheduling |
| OS-EXT-STS:vm_state | building |
| accessIPv4 | |
| accessIPv6 | |
| config_drive | |
| created | 2012-07-31T18:36:01Z |
| flavor | m1.tiny |
| hostId | |
| id | 1485272e-5cc3-44e5-aa03-96105d9732b1 |
| image | CirrOS 0.3 |
| key_name | test_keypair |
| metadata | {} |
| name | FirstTest |
| progress | 0 |
| status | BUILD |
| tenant_id | e86d1678663748d58b79d1e0bea3bb37 |
| updated | 2012-07-31T18:36:01Z |
| user_id | be16ba89676a4f27a04edc3aa65ed0b3 |
+-------------------------------------+--------------------------------------+

[1]: http://wiki.debian.org/OpenStackPuppetHowto
[2]: http://docs.openstack.org/developer/nova/devref/vmstates.html#create-instance-states

--
Trygve

_______________________________________________
OpenStack-operators mailing list
OpenStack-operators [at] lists
http://lists.openstack.org/cgi-bin/mailman/listinfo/openstack-operators


trygvis at inamo

Jul 31, 2012, 4:07 PM

Post #2 of 3 (590 views)
Permalink
Re: Issues booting an image [In reply to]

On Tue, Jul 31, 2012 at 02:45:24PM -0400, Trygve Laugstøl wrote:
> Hi!

[snip]

With good help from #openstack I've figured out that the nova-api
module is trying to send a message to the RabbitMQ but the message is
never received on the MQ. If I look at the MQ's summary page, I can
see that no queue has ever gotten a single message.

This is the only output from nova-api.log:

------------------------------------------
2012-08-01 00:50:45 DEBUG nova.compute.api [req-da562dc0-766c-404b-a935-d148042f8989 be16ba89676a4f27a04edc3aa65ed0b3 e86d1678663748d58b79d1e0bea3bb37] Sending create to scheduler for e86d1678663748d58b79d1e0bea3bb37/be16ba89676a4f27a04edc3aa65ed0b3's from (pid=1454) _schedule_run_instance /usr/lib/python2.7/dist-packages/nova/compute/api.py:599
2012-08-01 00:50:45 DEBUG nova.rpc.amqp [req-da562dc0-766c-404b-a935-d148042f8989 be16ba89676a4f27a04edc3aa65ed0b3 e86d1678663748d58b79d1e0bea3bb37] Making asynchronous cast on scheduler... from (pid=1454) cast /usr/lib/python2.7/dist-packages/nova/rpc/amqp.py:351
2012-08-01 00:50:45 DEBUG nova.rpc.amqp [req-da562dc0-766c-404b-a935-d148042f8989 be16ba89676a4f27a04edc3aa65ed0b3 e86d1678663748d58b79d1e0bea3bb37] Pool creating new connection from (pid=1454) create /usr/lib/python2.7/dist-packages/nova/rpc/amqp.py:60
2012-08-01 00:50:45 INFO nova.rpc.common [req-da562dc0-766c-404b-a935-d148042f8989 be16ba89676a4f27a04edc3aa65ed0b3 e86d1678663748d58b79d1e0bea3bb37] Connected to AMQP server on 192.168.90.41:5672
------------------------------------------

I can send and receive messages through the MQ on some test queues I
made myself.

--
Trygve

_______________________________________________
OpenStack-operators mailing list
OpenStack-operators [at] lists
http://lists.openstack.org/cgi-bin/mailman/listinfo/openstack-operators


trygvis at inamo

Aug 1, 2012, 3:09 AM

Post #3 of 3 (584 views)
Permalink
Re: Issues booting an image [In reply to]

On Tue, Jul 31, 2012 at 07:07:36PM -0400, Trygve Laugstøl wrote:
> On Tue, Jul 31, 2012 at 02:45:24PM -0400, Trygve Laugstøl wrote:
> > Hi!
>
> [snip]
>
> With good help from #openstack I've figured out that the nova-api
> module is trying to send a message to the RabbitMQ but the message is
> never received on the MQ. If I look at the MQ's summary page, I can
> see that no queue has ever gotten a single message.
>
> This is the only output from nova-api.log:
>
> ------------------------------------------
> 2012-08-01 00:50:45 DEBUG nova.compute.api [req-da562dc0-766c-404b-a935-d148042f8989 be16ba89676a4f27a04edc3aa65ed0b3 e86d1678663748d58b79d1e0bea3bb37] Sending create to scheduler for e86d1678663748d58b79d1e0bea3bb37/be16ba89676a4f27a04edc3aa65ed0b3's from (pid=1454) _schedule_run_instance /usr/lib/python2.7/dist-packages/nova/compute/api.py:599
> 2012-08-01 00:50:45 DEBUG nova.rpc.amqp [req-da562dc0-766c-404b-a935-d148042f8989 be16ba89676a4f27a04edc3aa65ed0b3 e86d1678663748d58b79d1e0bea3bb37] Making asynchronous cast on scheduler... from (pid=1454) cast /usr/lib/python2.7/dist-packages/nova/rpc/amqp.py:351
> 2012-08-01 00:50:45 DEBUG nova.rpc.amqp [req-da562dc0-766c-404b-a935-d148042f8989 be16ba89676a4f27a04edc3aa65ed0b3 e86d1678663748d58b79d1e0bea3bb37] Pool creating new connection from (pid=1454) create /usr/lib/python2.7/dist-packages/nova/rpc/amqp.py:60
> 2012-08-01 00:50:45 INFO nova.rpc.common [req-da562dc0-766c-404b-a935-d148042f8989 be16ba89676a4f27a04edc3aa65ed0b3 e86d1678663748d58b79d1e0bea3bb37] Connected to AMQP server on 192.168.90.41:5672
> ------------------------------------------
>
> I can send and receive messages through the MQ on some test queues I
> made myself.

For the archive, this was because the box running RabbitMQ was on the
low side with disk so it blocked all the connections. Cleaning some
stuff made everything more happy.

--
Trygve

_______________________________________________
OpenStack-operators mailing list
OpenStack-operators [at] lists
http://lists.openstack.org/cgi-bin/mailman/listinfo/openstack-operators

OpenStack operators RSS feed   Index | Next | Previous | View Threaded
 
 


Interested in having your list archived? Contact Gossamer Threads
 
  Web Applications & Managed Hosting Powered by Gossamer Threads Inc.