Login | Register For Free | Help
Search for: (Advanced)

Mailing List Archive: MythTV: Users

Mythtv is using all inputs, but there are no active recordings

 

 

MythTV users RSS feed   Index | Next | Previous | View Threaded


dabears_rule at yahoo

Aug 25, 2009, 8:56 AM

Post #1 of 5 (1290 views)
Permalink
Mythtv is using all inputs, but there are no active recordings

I had a previous post titled.

upgrade database schema from 1224 to 1242 fails
That is now fixed thanks to you guys.

Now. a new issue

I just moved to trunk .22

I have finally got my backend running. I upgraded the frontend to .22 also.

When I start mythtv on the frontend, I get an error message.

Mythtv is using all inputs, but there are no active recordings

Here is a post from the error log.



2009-08-25 00:20:29.585 Driver error was [1/2003]:

QMYSQL: Unable to connect

Database error was:

Can't connect to MySQL server on 'myth-backend' (111)



QSqlQuery::exec: database not open

QSqlQuery::exec: database not open

2009-08-25 00:20:29.635 No error type from QSqlError? Strange...

2009-08-25 00:20:29.685 Database not open while trying to load setting: Theme

2009-08-25 00:20:29.686 Unable to connect to database!

2009-08-25 00:20:29.686 Driver error was [1/2003]:

QMYSQL: Unable to connect

Database error was:

Can't connect to MySQL server on 'myth-backend' (111)



QSqlQuery::exec: database not open

QSqlQuery::exec: database not open

2009-08-25 00:20:29.736 No error type from QSqlError? Strange...

2009-08-25 00:20:29.786 Database not open while trying to load setting: Theme

2009-08-25 00:20:29.787 Unable to connect to database!

2009-08-25 00:20:29.787 Driver error was [1/2003]:

QMYSQL: Unable to connect

Database error was:

Can't connect to MySQL server on 'myth-backend' (111)



QSqlQuery::exec: database not open

QSqlQuery::exec: database not open

2009-08-25 00:20:29.837 No error type from QSqlError? Strange...

2009-08-25 00:20:29.888 Database not open while trying to load setting: Theme

2009-08-25 00:20:34.349 Deleting UPnP client...

Here is the errors if I start from a command line.



kevin [at] mytht:/var/log/mythtv$ mythtv

2009-08-25 00:45:42.397 Using runtime prefix = /usr

2009-08-25 00:45:42.397 Empty LocalHostName.

2009-08-25 00:45:42.398 Using localhost value of mythtv

2009-08-25 00:45:42.398 Testing network connectivity to 'myth-backend'

2009-08-25 00:45:42.416 New DB connection, total: 1

2009-08-25 00:45:42.418 Connected to database 'mythconverg' at host: myth-backend

2009-08-25 00:45:42.418 Closing DB connection named 'DBManager0'

2009-08-25 00:45:42.489 ScreenSaverX11Private: Gnome screen saver support enabled

2009-08-25 00:45:42.574 DPMS is active.

2009-08-25 00:45:42.577 Primary screen: 0.

2009-08-25 00:45:42.578 Connected to database 'mythconverg' at host: myth-backend

2009-08-25 00:45:42.580 Using screen 0, 1280x720 at 0,0

2009-08-25 00:45:42.601 MythUI Image Cache size set to 20971520 bytes

2009-08-25 00:45:42.606 Current Schema Version: 1242

2009-08-25 00:45:42.724 Primary screen: 0.

2009-08-25 00:45:42.725 Using screen 0, 1280x720 at 0,0

2009-08-25 00:45:42.727 Using theme base resolution of 800x600

2009-08-25 00:45:42.780 LIRC: Successfully initialized '/dev/lircd' using '/home/kevin/.mythtv/lircrc' config

2009-08-25 00:45:42.801 JoystickMenuThread Error: Joystick disabled - Failed to read /home/kevin/.mythtv/joystickmenurc

2009-08-25 00:45:43.008 Using the Qt painter

2009-08-25 00:45:43.257 Loading base theme from /usr/share/mythtv/themes/G.A.N.T/base.xml

2009-08-25 00:45:43.755 Loading base theme from /usr/share/mythtv/themes/default/base.xml

2009-08-25 00:45:43.960 TV: ctor

2009-08-25 00:45:44.055 New DB connection, total: 2

2009-08-25 00:45:44.056 Connected to database 'mythconverg' at host: myth-backend

2009-08-25 00:45:44.353 TV: StartTV() -- begin

2009-08-25 00:45:44.353 TV: ctor

2009-08-25 00:45:44.515 Connecting to backend server: 127.0.0.1:6543 (try 1 of 5)

2009-08-25 00:45:44.515 Connection timed out.

You probably should modify the Master Server

settings in the setup program and set the

proper IP address.

2009-08-25 00:45:44.626 Connecting to backend server: 127.0.0.1:6543 (try 1 of 5)

2009-08-25 00:45:44.627 Connection timed out.

You probably should modify the Master Server

settings in the setup program and set the

proper IP address.

2009-08-25 00:45:44.627 TV Error: Failed to get recording show list

2009-08-25 00:45:46.412 TV: StartTV -- process events 2 begin

2009-08-25 00:45:46.429 TV: StartTV -- process events 2 end

2009-08-25 00:45:46.430 TV::~TV() -- begin

2009-08-25 00:45:46.430 TV::~TV() -- lock

2009-08-25 00:45:46.431 TV::~TV() -- end

2009-08-25 00:45:46.431 TV: StartTV -- end



Which would leave me to believe that I cant connect to the database.

But if I do a mysql -h myth-backend -u mythtv -p mythconverg

it will bring me to the mysql prompt.
I am pretty sure the backend is set up correctly. ( I set it up like I had it before the upgrade )



Any ideas?

I use a hdhomerun and 2 ati hdtv wonder cards.  The wonder cards are not yet installed, but they are in the pci slots.  (I have not istalled them in the setup of myth backend)
  I want to get it working with the hdhomerun first.


mtdean at thirdcontact

Aug 25, 2009, 10:09 AM

Post #2 of 5 (1284 views)
Permalink
Re: Mythtv is using all inputs, but there are no active recordings [In reply to]

On 08/25/2009 11:56 AM, Kevin Johnson wrote:
> I had a previous post titled.
>
> upgrade database schema from 1224 to 1242 fails
> That is now fixed thanks to you guys.
>

Can you please post to that thread some information on what caused the
original failure and what you did to fix it? It would help me to try to
make sure we make the upgrade as failure-proof as possible, and it would
likely help anyone else who has similar issues.

> Now. a new issue
>
> I just moved to trunk .22
>
> I have finally got my backend running. I upgraded the frontend to .22 also.
>
> When I start mythtv on the frontend, I get an error message.
>
> Mythtv is using all inputs, but there are no active recordings
>
> Here is a post from the error log.
>
>
>
> 2009-08-25 00:20:29.585 Driver error was [1/2003]:
> QMYSQL: Unable to connect
> Database error was:
> Can't connect to MySQL server on 'myth-backend' (111)
> QSqlQuery::exec: database not open
> QSqlQuery::exec: database not open
> 2009-08-25 00:20:29.635 No error type from QSqlError? Strange...
> 2009-08-25 00:20:29.685 Database not open while trying to load setting: Theme
> 2009-08-25 00:20:29.686 Unable to connect to database!
>
...
> kevin [at] mytht:/var/log/mythtv$ mythtv
>

mythtv is not the name of the binary you run. It's a test application.
You want to run mythfrontend.

> 2009-08-25 00:45:42.397 Using runtime prefix = /usr
> 2009-08-25 00:45:42.397 Empty LocalHostName.
> 2009-08-25 00:45:42.398 Using localhost value of mythtv
> 2009-08-25 00:45:42.398 Testing network connectivity to 'myth-backend'
>
...
> 2009-08-25 00:45:44.515 Connecting to backend server: 127.0.0.1:6543 (try 1 of 5)
> 2009-08-25 00:45:44.515 Connection timed out.
> You probably should modify the Master Server
> settings in the setup program and set the
> proper IP address.
>
...
> Which would leave me to believe that I cant connect to the database.
> But if I do a mysql -h myth-backend -u mythtv -p mythconverg
> it will bring me to the mysql prompt.
> I am pretty sure the backend is set up correctly. ( I set it up like I had it before the upgrade )
>

How many hosts are involved here? Is it a single combined
frontend/backend system? If not, you need to fix your server settings
with mythtv-setup so that you don't use 127.0.0.1 anywhere in any of the
"IP address" settings. It seems that the first program failed to
connect to the database whereas the second program failed to connect to
the master backend (but successfully connected to the database).

That likely means that /home/kevin/.mythtv/config.xml (which was used to
get the DB config for the 2nd program) is good, but the
$HOME/.mythtv/config.xml for the user running the first program is not
good. You'd just need to copy the config.xml from under your home to
the same location in the other user's home.

> Any ideas?
>
> I use a hdhomerun and 2 ati hdtv wonder cards. The wonder cards are not yet installed, but they are in the pci slots. (I have not istalled them in the setup of myth backend)
> I want to get it working with the hdhomerun first.
>

That's not a problem. The opposite--having the cards configured in Myth
and not present in the machine--is a problem, but if Myth doesn't know
about the cards, they can't cause any issues.

Mike
_______________________________________________
mythtv-users mailing list
mythtv-users [at] mythtv
http://mythtv.org/cgi-bin/mailman/listinfo/mythtv-users


kkuphal at gmail

Aug 25, 2009, 10:30 AM

Post #3 of 5 (1958 views)
Permalink
Re: Mythtv is using all inputs, but there are no active recordings [In reply to]

On Tue, Aug 25, 2009 at 10:56 AM, Kevin Johnson <dabears_rule [at] yahoo>wrote:

> I had a previous post titled.
>
> upgrade database schema from 1224 to 1242 fails
> That is now fixed thanks to you guys.
>
> Now. a new issue
>
> I just moved to trunk .22
> I have finally got my backend running. I upgraded the frontend to .22 also.
> When I start mythtv on the frontend, I get an error message.
> Mythtv is using all inputs, but there are no active recordings
> Here is a post from the error log.
>
> 2009-08-25 00:20:29.585 Driver error was [1/2003]:
> QMYSQL: Unable to connect
> Database error was:
> Can't connect to MySQL server on 'myth-backend' (111)


Moving to trunk means moving to QT4. Did you install the qt4-mysql package
or build QT4 with the mysql driver?

Kevin


dabears_rule at yahoo

Aug 25, 2009, 11:50 AM

Post #4 of 5 (1373 views)
Permalink
Re: Mythtv is using all inputs, but there are no active recordings [In reply to]

Hi
Mike: I will do my best to answer this.




>
I had a previous post titled.
>
> upgrade
database
schema
from
1224
to
1242
fails

> That is now fixed thanks to
you guys.
>

Can you please post to
that thread some information on what caused the
original failure
and what you did to
fix it? It would help me to
try to
make sure
we make the upgrade
as failure-proof as possible, and it would
likely help anyone
else who has similar issues.




Not
sure what I did to cause the original failure. I finally
completed/fixed the upgrade by dumping the database using this
thread. I did not restore my old database, just created a new one.



http://www.mythtv.org/wiki/Database_Backup_and_Restore#Database_Restore



After
I made the new database, I ran the mythbackend setup, and it was able
to upgrade then.


>
Now. a new issue
>
> I just moved to
trunk .22
>
> I have finally got my backend running. I
upgraded the frontend to
.22 also.
>
> When I start mythtv on the frontend, I
get an error message.
>
> Mythtv is using all inputs,
but there are no active recordings
>
> Here is a post
from
the error log.
>
>
>
> 2009-08-25
00:20:29.585 Driver error was [1/2003]:
> QMYSQL: Unable to
connect
> Database
error was:
> Can't connect to
MySQL server on 'myth-backend' (111)
> QSqlQuery::exec:
database
not open
> QSqlQuery::exec: database
not open
> 2009-08-25 00:20:29.635 No error type from
QSqlError? Strange...
> 2009-08-25 00:20:29.685 Database
not open while trying to
load setting: Theme
> 2009-08-25 00:20:29.686 Unable to
connect to
database!

>
...
>
kevin[at]mythtv:/var/log/mythtv$ mythtv
>

mythtv
is not the name of the binary you run. It's a test application.
You
want to run
mythfrontend.



I
will do that when I get home.

>
2009-08-25 00:45:42.397 Using runtime prefix = /usr
>
2009-08-25 00:45:42.397 Empty LocalHostName.
> 2009-08-25
00:45:42.398 Using localhost value of mythtv
> 2009-08-25
00:45:42.398 Testing network connectivity to
'myth-backend'
>
...
>
2009-08-25 00:45:44.515 Connecting to
backend server: 127.0.0.1:6543 (try 1 of 5)
> 2009-08-25
00:45:44.515 Connection timed out.
> You probably should
modify the Master Server
> settings in the setup program and
set the
> proper IP address.
>
...
>
Which would leave me to
believe that I cant connect to
the database.

> But if I do a mysql -h myth-backend -u mythtv -p mythconverg

> it will bring me to
the mysql prompt.
> I am pretty sure the backend is set up
correctly. ( I set it up like I had it before the upgrade
)
>

How many hosts are involved here? Is it a
single combined
frontend/backend system? If not, you need to
fix your server settings
with mythtv-setup so that you don't use
127.0.0.1 anywhere in any of the
"IP address" settings.
It seems that the first program failed to

connect to the
database whereas the
second program failed to
connect to
the
master backend (but successfully connected to
the database).




It
is a seperate frontend backend. I have three frontends and one
backend. I have two of the frontends shutoff until I get at least
this one frontend working with the backend.
I
will check all fo my ip setting to make sure 127.0.0.1 is not setup
anywhere.

That likely means that
/home/kevin/.mythtv/config.xml (which was used to

get the DB config for the 2nd program) is good, but the

$HOME/.mythtv/config.xml for the user running the first program
is not
good. You'd just need to
copy the config.xml from
under your home to

the same location in the other user's home.



I
will try that when I get home.

>
Any ideas?
>
> I use a hdhomerun and 2 ati hdtv wonder
cards. The wonder cards are not yet installed, but they are in the
pci slots. (I have not istalled them in the setup of myth backend)
>
I want to
get it working with the hdhomerun first.
>

That's
not a problem. The opposite--having the cards configured in Myth
and
not present in the machine--is a problem, but if Myth doesn't know

about the cards, they can't cause any issues.

Mike


dabears_rule at yahoo

Aug 25, 2009, 5:20 PM

Post #5 of 5 (1782 views)
Permalink
Re: Mythtv is using all inputs, but there are no active recordings [In reply to]

snip






How many hosts are involved here? Is it
a single combined frontend/backend system? If not, you need to fix
your server settings with mythtv-setup so that you don't
use
127.0.0.1 anywhere in any of the "IP address"
settings.
It seems that the first program failed to connect to the
database whereas the second program failed to connect to the master
backend (but successfully connected to the database).

snip


That fixed it. I did not have my
backend set up correctly. I should have paid more attention.
Thanks to everyone.

MythTV users RSS feed   Index | Next | Previous | View Threaded
 
 


Interested in having your list archived? Contact Gossamer Threads
 
  Web Applications & Managed Hosting Powered by Gossamer Threads Inc.